2014 Norwich jaarwisseling

Waarom?
norwich-03
Waarom is het toch zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen de winterweek van Schola Liturgica?
Het is opvallend: zangers die een keer mee gingen naar een Engelse stad in de periode rond de jaarwisseling, zie je wel héél vaak terugkeren. Is hier sprake van een verslaving?
Komt het door de prachtige kathedralen, waar je een volle week alle diensten mag zingen?
Is het die stapel afwisselende muziek? Of het dagritme van ’s morgens ‘iets leuks doen’, ’s middags repeteren en een Evensong zingen en ’s avonds de gezelligheid van de groep zangers? Voel je het warme welkom dat de Schola Liturgica telkens ontmoet in de kathedraal? Zijn het de mooie en interessante steden in Engeland? De sfeer van de eeuwenoude en nooit onderbroken traditie? Of is het toch de aanstekelijke hartstocht Geke en Sjouke voor de mooie en muzikale Anglicaanse liturgie?
Ach, wat maakt het ook uit… Noem het gerust verslavend; het is een heel mooie verslaving en je doet er niemand verdriet mee.

norwich-04
Van 27 december 2014 t/m 2 januari 2015 zong een projectkoor van Schola Liturgica weer in Norwich Cathedral. En het was weer een bijzonder aangename week.
Ook hier de waarom-vraag?
Om de prachtige kathedraal, gebouwd vanaf eind 11e eeuw met een hoge toren uit de 15e eeuw, met nog resten van het vroegere klooster.
norwich-05
Om de fantastisch mooie en fantasievolle ‘bosses’: de versierde sluitstenen van de boogconstructies in het dak van de kerk en de kooromgang. Prachtige taferelen uit het oude- en nieuwe testament. Met als bijzonderheid de ‘greenmen’: oude heidense, woeste koppen met plantengroei uit mond en neus om boze geesten te verjagen. Een leuk spel om ze te zoeken!

Om de stijlvolle songschool, die in 2000, samen met de refectory, aan de kathedraal is toegevoegd op de fundamenten van de oude kloostergangen.

Om de precentor, die koor en dirigenten op de proef stelde door bij de eerste Evensong direct na het Credo ‘The Lord be with you’ in te zetten. “Even zien of ze bij de les zijn”, dacht hij kennelijk. Tijdens de Eucharist op nieuwjaarsdag zette hij de aanvangswoorden voor het eucharistisch gebed/prefatie zingend in. Alleen de gesproken versie was gerepeteerd, maar Geke ving het behendig op door met handgebaren de toonhoogte aan te geven. ‘Be alert in Norwich!’

Om de mis van Ton de Leeuw op zondag 28 december. Een mis van een Nederlandse componist in een Engelse kathedraal.
Om de tweede Eucharist in deze week: ook op 1 januari!
norwich-01
Maar ook om de prachtige stad Norwich met zijn middeleeuwse straten en mooie hoekjes, met zijn interessante geschiedenis, ooit Engelands 2e stad. Groot geworden door wolindustrie en -handel, tot ontwikkeling gebracht door experts uit de Lage Landen. En met het mooie kasteel dat de stad domineert, nu een interessant museum.
norwich-03
Maar vooral: om de combinatie van muziek, historie en de gezelligheid van een groep gelijkgestemden tijdens een heel donkere week.
Volgende jaarwisseling….? York! Here we come!

Immie Klaver