Organisten

Mattijs de Vreugd (1980).
Mattijs

Toen hij twaalf jaar oud was en naar het voortgezet onderwijs ging, volgde hij tegelijkertijd de vooropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Cor Ardesch en Theo Jellema. Daar werd hij na zijn eindexamen in 1996 direct aangenomen voor de voltijd studie.
In 1998 is hij naar Groningen gegaan om zijn studie af te ronden. Na de eerste fase is hij toegelaten tot de tweede fase waar hij improvisatie is gaan studeren bij Jos van der Kooij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag dat in 2003 met goed gevolg is afgerond. Tevens heeft hij drie jaar van de opleiding koordirektie bij Louis Buskens genoten. Naast deze studies heeft hij ook masterclasses gevolgd bij o.a. Joris Verdin, Olivier Latry en Wolfgang Zerer. In 1999 heeft hij het internationale Hanzesteden-orgelconcours gewonnen dat in Elburg plaats vond. In 2009 won hij het Leon Boƫllmann concours in de koepelkerk te Leeuwarden.

Op dit moment is hij tevens werkzaam bij Mense Ruiter orgelmakers B.V. te Zuidwolde.

Met grote regelmaat treed hij op als begeleider van diverse koren, veel als organist en laatste tijd ook geregeld als pianist. In 2004 en in 2010 heeft hij als begeleider meegewerkt tijdens cd opnames van de Ichthuscantorij uit Harlingen, waar hij als vaste organist aan verbonden is. Als cantor is hij verbonden aan de protestantse gemeente te Vries. Tevens fungeert hij regelmatig als koorrepetitor bij repetities van verscheidene koren. Naast zijn huidige begeleidingswerkzaamheden en solo-recitals speelt hij geregeld continuo bij verschillende ensembles en orkesten.

Als vaste organist van de Schola Liturgica reist hij regelmatig met hen af naar Engeland om daar diensten te verzorgen in kerken en kathedralen. Zo heeft hij o.a. gespeeld in St. Albans Cathedral, Salisbury Cathedral, Southwark Cathedral en St Pauls Cathedral London, Guildford Cathedral, Norwich Cathedral, Wakefield Cathedral, Chichester Cathedral en Winchester Cathedral, Exeter Cathedral en York Minster. In Belfast, Noord Ierland, heeft hij onlangs in de St. Anne’s en St. Peters Cathedrals gespeeld. Ook op concertgebied is hij in het buitenland actief