Oxford 2008

Op zondag 3 augustus komt het koor voor het eerst bijeen in Guildford Cathedral. Een grote moderne nieuwe kathedraal uit de jaren zestig. Ook hier is geheel naar Engelse traditie een rijke koorcultuur ontstaan met dagelijks gezongen diensten. In deze kathedraal is een van de organisten van de Ichthuscantorij en de Schola Liturgica sinds 1 januari van dit jaar werkzaam als organist en master of the Choristers, zeg maar de baas van de muziek.

Muziek neemt in de Engelse kathedralen een meer dan belangrijke plaats in. Elke kathedraal heeft drie of meer organisten in dienst. De koren van de kathedralen zingen wekelijks rond de 8 dagelijkse diensten. In de zomer maar ook op andere momenten wanneer de scholen met vakanties zijn worden de diensten gezongen door gastkoren. Van deze gastkoren wordt verwacht dat ze zowel liturgisch als muzikaal op een hoog niveau opereren.
De functie van een koor in een Engelse kathedraal is niet te vergelijken met die in een Nederlandse kerk. In Nederlandse kerken is het zingen vaak beperkt tot een paar vierstemmige liederen. In Engeland wordt echter verwacht dat je muzikale leiding geeft aan de hele dienst. In vrijwel elke dienst wordt driekwart van de dienst gezongen of heeft het koor een andere functie. De Ichthuscantorij is als gastkoor zo langzamerhand zeer bedreven in het zingen van Engelse kathedralen en vormt een graag gehoord gastkoor.
De bedoeling was oorspronkelijk om alleen een week te zingen in Christ Church, Oxford. Maar omdat de zondag vooraf in de morgendiensten geen koor in Guildford aanwezig was werd de Ichthuscantorij op het laatste moment verzocht hier te zingen. De organist was een van onze vaste begeleiders Mattijs de Vreugd.

Nadat de meeste mensen al weken lang niet meer gezongen hadden moest het koor meteen vol aan de bak in Guildford Cathedral. Zonder enige repetitie vooraf moest een volledig morgengebed en eucharistieviering worden gezongen. In de Eucharistieviering werd een mis van Haydn gezongen en in het morgengebed onder andere het Jubilate van Philip Moore de voormalige master of the Music van York Minster die ons hiervoor persoonlijk toestemming had verleend. Na afloop werden we uitvoerig bedankt door de Dean (deken) van de Kathedraal met het verzoek spoedig nog eens terug te komen.
Vanaf maandag begint echter de week waarvoor in eerste instantie iedereen naar Engeland was gekomen. Elke dag wordt in Christ Church Cathedral, Oxford de Evensong gezongen. De kathedraal behoort tot de beroemdste en meest bezochte van Engeland, maar is tevens de kleinste kathedraal van het land. De kerk fungeert tevens als Chapel van Christ Church College. Het zingt prachtig in deze kerk. Het koor stond zoals gebruikelijk afwisselend onder leiding van Sjouke en Geke Bruining. Het orgel in Oxford werd bespeeld door Katherine Dienes. De college bestaat uit kathedraal, maar ook uit heel veel bijgebouwen en zalen. Een van de bekendste zalen is de eetzaal die model staat voor de eetzaal in de Harry Potter serie.

Terwijl bij de ingang een Britste meneer met bolhoed alle toeristen doorverwijst naar de ingang waar men entree moet betalen, mogen de koorleden ongehinderd doorlopen om te starten met de repetitie. Elke dag om 15.30 uur stipt worden de leden verwacht in de ruimte die speciaal bestemd is voor het inzingen. Daarna vertrekken we naar de ruimte om de toga’s aan te trekken zodat we om ongeveer 16.00 uur kunnen beginnen met repeteren in de kathedraal. Wanneer het koor de kerk betreedt zijn er geen toeristen meer omdat de kerk dan voor hen gesloten is. Vlak voor aanvang van de dienst stromen de mensen weer binnen om de traditionele Evensong mee te maken.
Het zingen gaat het koor goed af. De muziek is heel bekend en het koor is enorm goed op elkaar ingezongen. De cantorij zingt inmiddels al meer dan 15 jaar in Engelse kathedralen en dat is te merken. Geen enkel probleem met processies en ingewikkelde liturgieën. Het grootste deel van het koor kampeert op een camping even buiten Oxford. Elke dag reizen we met de Park and Ride bus naar Oxford een ideale manier om snel het drukke Oxford binnen te komen.

De laatste dag zingen we drie diensten. Aan het einde van de laatste Evensong worden we uitgenodigd voor een drinkparty als dank voor de inzet van het koor. Er worden hele vriendelijke woorden gesproken waarbij het koor uitgenodigd wordt om in de toekomst nogmaals te komen om de diensten in de kathedraal te zingen.

De volgende trip van de Ichthuscantorij is al weer komend jaar in Februari dan zingt de Ichthuscantorij een weekend in Salisbury Cathedral.

(0)