St Pauls 2010

St Pauls jaarwisseling 2010

Project St. Pauls 2009-2010

Na 2 studiezaterdagen en een indrukwekkende periode van ongekend winterweer was het dan zover: we konden op weg naar London! Een deel van de zangers was er al, maar het grootste deel van de deelnemers en de broodnodige supporters togen op derde kerstdag via nachtboot of kanaaltunneltrein richting het o zo geliefde Engeland.

Ook bij de Stena Line weet men van wanten: reeds vroeg in de ochtend werden we van onze hutbedjes gelicht door een slecht Engelssprekende Hollander die wat aankondigingen deed door een slecht en krakend omroepsysteem. Gelukkig stond in Harwich een bekend gezicht met een grote bus op ons te wachten, die ons in een krappe 2 uur naar Liverpool Street reed. Daar wachtte Maarten ons op om ons naar de Travelodge te begeleiden, waar we de dagen zouden vertoeven.
Het voordeel van vroeg opstaan is wel dat je dan nog een flinke dag voor de boeg hebt, dus daar hebben we dan ook gretig gebruik van gemaakt. Omdat het maandag was, waren een hoop winkels, musea en andere attracties die het leven veraangenamen nog gesloten. Sjouke had daar een mooie oplossing voor gevonden om ons op tijd in de St. Pauls te verwachten. Geen overbodige luxe, want ondanks alle pracht, praal, glorie en de ontzettend aardige mensen was er nog genoeg werk te verzetten voordat we de eerste dienst konden gaan zingen.

Wat een ruimte in de koorbanken! Wegens het groot aantal zangers hadden we die ruimte ook wel nodig, maar het resultaat mocht er dan ook zeker zijn. Naar mijn bescheiden mening was de clergy na 1 dienst al blij met onze komst. Het lopen was, zoals wel vaker, wel even een onderneming, maar in de loop van de week ging dat steeds beter.
We hebben prachtige werken gezongen gedurende 5 evensongs.. Met name op Tavener (Mother of God, here I stand) is veel positieve reactie geweest. Met de dag klonken de preces en responses overtuigder, hoewel de precentor het nodig bleef vinden om bij elke volgende inzet een nieuw nootje van z’n stemvork te vragen.

We mochten ons weer verzekerd weten van prachtige begeleiding van het orgel door Mattijs. Hij weet altijd weer een mooi geheel te maken van de dienst: zijn voor- en naspelen zal menigeen zich blijven heugen!
Op dinsdag hebben we een uitgebreide ‘guided tour’ door de kathedraal gekregen, waarin we een hoop te weten zijn gekomen over dit indrukwekkende bouwwerk. Van de ‘box of whistles’ tot het tot stand komen van de architectuur: de anekdotes liegen er niet om.
Een van de leuke en opvallende dingen van deze week zingen was toch wel dat bij het uitlopen na de dienst veel meer luisteraars in de kerk zaten dan het aantal waarmee we de dienst waren begonnen.

Voor mij was het de eerste keer dat ik in hartje London de jaarwisseling mocht vieren. Wat een verschil met Nederland! Al vanaf vroeg in de avond is een groot deel van London al op straat te vinden, en al behoorlijk aangeschoten alvorens het 12 uur geworden is. Daarna was het haasten naar de pub, want als deze al open was, duurde het ook niet lang meer voor hij dicht zou gaan. Anders dan anders, maar het was geweldig om “Het vuurwerk” vanaf de kade aan de Thames te kunnen aanschouwen.
De week was snel voorbij, en zaterdagavond 2 januari was het toch echt weer tijd om richting Harwich te gaan. De sneeuw ontwend (in London heb ik geen vlokje sneeuw gezien!) was het in Nederland wel weer even confronterend om door de sneeuw te rijden.
Ik kijk met plezier terug op een fijne week vol leuke mensen, goeie gesprekken en mooie muziek. Als ik het goed begrepen heb mogen we terugkomen in de nabije toekomst. Voor wat betreft de komende jaarwisseling wordt het lastig, want dan is de Schola in het oude vertrouwde Norwich te vinden.

(297)