Guildford and Winchester 2009

Aanvankelijk was het plan zo dat de Schola 3 dagen lang de services zou verzorgen in Winchester Cathedral. Omdat ons aller Katherine Dienes gestationeerd is te Guildford en “vriend aan huis” van de Schola is, hebben we ook de Evensong van 30 december gezongen in “haar” Guildford Cathedral. Zoals reeds in het verslag van Chichester 2008 te lezen viel, was dit project voor een aantal zangers het vervolg op het project in Chichester. Echter, in Guildford/Winchester konden we weer een aantal “frisse” zangers verwelkomen. We waren op dinsdag 30 december in Guildford te vinden, en van 31 december tot 2 januari in Winchester.

Processie Na de maandag als “reisdag” te hebben gebombardeerd (tussen Chichester en Winchester) was het dinsdag weer tijd om het een en ander aan muziek ten gehore te gaan brengen. Zoals gezegd maakten we een “pitstop” in Guildford. Guildford Cathedral is in zijn soort weer een heel andere kathedraal dan bijvoorbeeld Chichester en Winchester. Guildford Cathedral ligt een stuk uit het centrum van Guildford, en is “pas” een krappe 50 jaar oud. De kerk die oorspronkelijk als kathedraal was bedoeld lag wel in het stadscentrum, maar bleek algauw te klein om goed als middelpunt van eredienst te kunnen fungeren. In 1928 is toen besloten een nieuwe kathedraal te bouwen: wel 183 architecten hebben hiervoor een voorstel ingediend. In 1933 is toen begonnen met de bouw van de nieuwe kathedraal. Echter, door oorlog en geldproblematiek is de bouw pas begin jaren ’60 van de vorige eeuw voltooid. De laatste aanpassing dateert van 2004. Een vrij jonge kathedraal dus.

Koor Winchester De entree (een enorme oprit met dito “voortuin”) doet heel imposant aan, evenals de kathedraal zelf. De meningen zijn nogal verdeeld over de kathedraal: feit blijft wel dat het uiteraard ook hier bijzonder is om te mogen zingen. Intussen kampten we met wat ziekte (varierend van verkoudheid tot heuse griep) dus het koor had een geringe bezetting. We hebben ons dapper door de canticles van Noble geslagen (dubbelkorig!) en hebben ons nog redelijk verstaanbaar kunnen maken in deze enorme kathedraal. Het in- en uitlopen ging niet helemaal vlekkeloos, maar goed, het handjevol toehoorders vond dat klaarblijkelijk geen punt van kritiek.

Koor Guildford De volgende dag werden we alweer in Winchester verwacht. Beginselen van deze wel zeer mooi gelegen kathedraal dateren uit de 7e eeuw. Eerste indruk: ontzettend koud! Wel werd er veel aandacht besteed aan het in- en uitlopen, wat ons een herhaling van onhandigheid bespaarde. De clergy was bijzonder aardig (elke dag werd verontschuldigd voor de kou), en we hebben een stel prachtige diensten mee mogen maken. Ondanks de kou was de sfeer heel prettig: buiten de kathedraal was een ijsbaan aangelegd waar jong en oud nog wat voordeel kon doen van het winterweer.

Winchester Cathedral De jaarwisseling hebben we (deels gezamenlijk) in Winchester gevierd. Een aantal oliebollofielen had voor oliebollen gezorgd (men was zelfs in het bezit van een friteuse!) en in de plaatselijke pub heeft men kennis mogen maken met deze Hollandse lekkernij (wat uiteraard in goede aarde viel).
Mattijs in Winchester Cathedral

Helaas kwam het einde nader. De laatste dag, de vrijdag, hebben we mogen afsluiten met het prachtige The Three Kings van Cornelius. Al met al konden we ook hier terugkijken op een paar fijne dagen. Het is niet ondenkbaar dat het debuut van de Schola in Winchester wegens succes geprolongeerd wordt. We kregen een extra compliment voor het zingen van de psalmen: hierbij is een compliment naar Mattijs’ zorgvuldige en creatieve begeleiding zeer op zijn plaats. De magische woorden ‘please visit us again’ mogen voor zich spreken.

Nathalie.