Organist

Mattijs

Mattijs de Vreugd

Mattijs de Vreugd werd geboren op 25 januari 1980 te Lisse. Toen hij twaalf jaar oud was volgde hij naast het voortgezet onderwijs tegelijkertijd de vooropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem bij Cor Ardesch en Theo Jellema. Daar werd hij in 1996 aangenomen voor de voltijd studie. In 1998 is hij naar Groningen gegaan om zijn studie af te ronden, waarna hij improvisatie is gaan studeren bij Jos van der Kooij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens heeft hij drie jaar van de opleiding koordirectie bij Louis Buskens genoten. Naast zijn studie heeft hij ook masterclasses gevolgd bij o.a. Joris Verdin, Olivier Latry en Wolfgang Zerer.
In 1999 won hij het internationale Hanzesteden-orgelconcours dat in Elburg plaats vond en in 2009 won hij het Leon Boëllmann concours in de koepelkerk te Leeuwarden. Hij treedt regelmatig op als begeleider van diverse koren. Enige werken die hij als begeleider o.a. gespeeld heeft zijn: het Requiem van G. Fauré, Requiem van M. Duruflé, Rejoice in the Lamb van B. Britten, Chichesterpsalms van Bernstein en Messe Solemnelle en ut# mineur van L. Vierne. In 2004 en 2010 heeft hij als begeleider meegewerkt tijdens cd opnames van de Ichthus Cantorij uit Harlingen. 
Als vaste organist is hij verbonden aan de Schola Liturgica uit Harlingen waar hij met grote regelmaat mee naar Engeland afreist om daar diensten te verzorgen in kerken en kathedralen. Zo heeft hij o.a. gespeeld in de kathedralen van Canterbury, Durham, London (St. Pauls), Salisbury, Winchester en York Minster. Ook is hij sinds 1 januari 2024 vaste organist tijdens de Evensongs in de Grote Kerk van Leeuwarden die elke tweede zondag van de maand worden gehouden.