York 2010

Zaterdag 29 mei om half drie werden we verwacht bij de South Door van York Minster. Ik zat al een poosje in de Minster en had al verschillende bekende gezichten gezien.
Sjouke haalde ons op en via een nauw wenteltrapje moesten we naar boven, waar de koren oefenen bij een vleugel. We zongen er lustig op los, in toom gehouden door Geke.

Na een uur moesten we onze toga’s aantrekken, met witte col, gingen naar beneden om in de “Quire” te zingen, maar vooral ook om te de kunst van de processie machtig te worden. Eerst de verger met een crucifer, daarna wij in twee rijen achter elkaar, onze plaatsen innemen in de koorbanken en weer zingen, wat klonk dat mooi, wat een accoustiek!

Tussen de repetitie en de Evensong gingen we weer naar boven waar maar twee toiletten waren voor 40 mensen, dat was zo nu en dan geduld oefenen. Naar beneden- opstellen-een gebed voor het begin in de achtergang en toen kwamen we in actie.Het zingen ging goed, onze precentor was Richard Sheppard, die zelf ook veel prachtige koormuziek geschreven heeft. Ik herkende hem van de B.B.C. serie die een paar jaar geleden uitgezonden is over York Minster.

Wij zongen deze eerste Evensong twee psalmen, de responses van Aylward het magnificat en het nunc dimittis van Herbert Brewer in D en Wesley “Blessed be the God and Father”.
Na afloop werd het voor een aantal %mensen ingewikkeld want hun bagage moest nog worden in gecheckt in de Park Inn de accommodatie waar de meeste koorleden verbleven die nacht. Om 6.30 werden we echter al weer verwacht in een Indisch restaurant waar we gezamenlijk zouden gaan eten. Het was een zeer geanimeerde en gezellige avond, je ontmoet elkaar dan weer op een heel andere manier.

Op zondagmorgen gingen veel zangers naar de Eucharist in de Minster, er zouden 14 nieuwe priesters worden “ordained”. De dienst duurde lang en het “eigen” kathedrale koor zong maar weinig. Ik (en anderen met mij) had er meer van verwacht. Wel leuk om Archbishop Sentamu nu eens in levende lijve te zien. Mijn buurvrouw: he is a lovely man, very friendly. He livens things up, we are very happy to have him”.

Om 2 uur die zondagmiddag toga’s aan en weer repeteren, want om 4 uur zou de Evensong zijn. Weer goed gezongen: nu Stainer Magnificat en Nunc Dimitis in E flat en “I saw the Lord”, ook van Stainer. Het klonk geweldig, ook onze solisten waren goed, wij vonden het een geweldige ervaring.
Ook vanuit de kathedraal kwamen tevreden geluiden. Wij werden bedankt: “Come back again” wat we graag zullen doen.

Daarna dezelfde “georganiseerde chaos” van gisteren want de Park Inn mensen moesten hun meegebrachte bagage in de bus laden. Ik neem aan dat iedereen ondanks alles goed is thuisgekomen en tevreden is over de Yorkreis. Bijzonder was dat we 2 jongenssopranen erbij
hadden die hun partij goed konden zingen. Wel een prestatie!

Hulde aan Geke en Sjouke die de reis en het programma zo goed hadden voorbereid en georganiseerd.Het was zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *